Αυτός είμαι με λίγα λόγια


ΜΙΧΑΗΛ ΡΩΜΑΝΟΣ
Εικαστικός / Επιμελητής εκθέσεων / Moυσειολόγος


Λίγα λόγια για μένα


Γεννήθηκα στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς. Ζω στην Αθήνα.
Έχω σπουδάσει Ζωγραφική, Ενδυματολογία, Ελεύθερο σχέδιο & Σχέδιο ετοίμου Ενδύματος, σε εργαστήρια Καλών Τεχνών ενώ δάσκαλοι μου υπήρξαν οι καταξιωμένοι ζωγράφοι Μιχάλης Βελουδάκης και Θόδωρος Πάντος. Παράλληλα έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Μουσειολογίας.


Έχω υπάρξει διευθυντής των σχολών σχεδίου μόδας ROMANOS (1990-2000), με πλήθος διακρίσεις και βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με σημαντικότερες στιγμές την εκπροσώπηση της Ελλάδας το 1996 στο Παρίσι και το 1998 στο Άμστερνταμ, σε διεθνείς εκθέσεις σχεδίου μόδας.


Έχω ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενώ από το 2012 έως σήμερα αφιερώνω τα έργα του σε αυτό το σκοπό. Είμαι εμπνευστής της καλλιτεχνικής δράσης για την ετήσια σκυταλοδρομία προσωπικοτήτων Πρεσβευτής Μηνύματος για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που τέθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO του Υπουργείου Εξωτερικών (2016). 

Toν Ιούνιο του 2014 παρουσίασα στην Πινακοθήκη Πειραιά ατομική έκθεση με τίλο "Ιππείς - Δυτική Ζωφόρος Παρθενώνα" υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά. Επιμελούμαι τη διαδικτυακή ομάδα "We Love Parthenon" και την καλλιτεχνική ομάδα ROMANOS & Friends.

Έχω εμπνευστεί και επιμεληθεί την ομαδική έκθεση "Ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό - Νέοι δημιουργοί" που πραγματοποιήθηκε το 2008 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών στην αίθουσα εκθέσεων του Υπουργείου στο Σύνταγμα και στο πολιτιστικό κέντρο "Μελίνα" το 2010 υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, καθώς επίσης την έκθεση "Ελληνικά χρώματα - Ειρηνικά χρώματα" που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο "Μελίνα" το 2009 και στο Πνευματικό Κέντρο στην Ακαδημίας το 2010, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Με αφορμή την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, επιμελήθηκα την εικαστική έκθεση "Olympic Flame - Με Έμπνευση την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας" υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο Μουσείο Γουναρόπουλου τον Απρίλιο του 2012, καθώς και το 2016 για τους Αγώνες του Ρίο, στο Ιλίου Μέλαθρον - Νομισματικό Μουσείο και στο κτίριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. 

Εμπνεύστηκα και επιμελήθηκα την ετήσια σπονδυλωτή έκθεση "ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ" που συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο των Αθηνών, τον Δήμο Ζωγράφου, τον Δήμο Π.Φαλήρου και τον Δήμο Πειραιά, από το 2010 έως το 2015, σε επιλεγμένες gallery και Moυσεία, ενώ το 2012 η έκθεση διοργανώθηκε και στη Μύκονο, στη Δημοτική Πινακοθήκη υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου.

Εκθέτω έργα μου σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και λαμβάνω μέρος σε πολλά φεστιβάλ τέχνης που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έργο μου συμμετείχε στην έκθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που διοργανώθηκε στο Μουσείο του Παναθηναϊκού Σταδίου, στο Καλλιμάρμαρο, το καλοκαίρι του 2012, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Έργα μου υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές όπως στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Μαρούσι, στον πολυχώρο πολιτισμού Αθηναϊς, στην δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλονιάς & Ιθάκης, στη Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά στην Μύκονο και αλλού.

Είμαι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Διεθνούς Εκθέσεως Μail Art Aθηνών / Θεσσαλονίκης.

Έχω βραβευτεί για το έργο μου από σημαντικούς οργανισμούς όπως από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και τη HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.


ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2016 - Πινακοθήκη Πειραιά / Ιούνιος "Ιππείς" 

2016 - ΜΕΤΡΟ Συντάγματος /  Μάιος "Ιππείς"

2014 - Πινακοθήκη Πειραιά / Ιούνιος "Ιππείς - Δυτική Ζωφόρος Παρθενώνα"

2014 - Μύκονος / 14/8-15/9 art project "Paraportiani" - ζωγραφική

2008 - Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος - Κολωνάκι / "Στεφάνια Ηρώων"

2007 - Πολυχώρος πολιτισμού Δίπυλον - Αθήνα  / Ιούνιος "Είδωλα"

2007 - Gallery Andromeda - Μύκονος / Ιούλιος "Είδωλα"

2006 - Πολυχώρος πολιτισμού Αθηναϊς - Αθήνα / Δεκέμβριος "Είδωλα"


2005 - Πινακοθήκη Μυκόνου / Σεπτέμβριος "Pret ART Porter" - ζωγραφική


2004 - Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος - Κολωνάκι / "Αθλητές & Στεφάνια Ολυμπιονικών"

2004 - Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμαρουσίου / "Αθλητές & Στεφάνια Ολυμπιονικών"
2004 - Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου - Κεφαλονιά / "Αθλητές & Στεφάνια Ολυμπιονικών"

2003 - Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" - Ύδρα / Σεπτέμβριος / "Μυθολογία"

2003 - Δημαρχιακό Μέγαρο Ληξουρίου - Κεφαλονιά / Ιούνιος /  "Μυθολογία"
2003 - Δημαρχιακό Μέγαρο Καισαριανής / Οκτώβριος /  "Μυθολογία"

Aναδημοσίευση

Μ.Ρωμανός - Ο καλλιτέχνης που αγωνίζεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τα έργα του !


Όπως αναφέρει ο Μιχαήλ Ρωμανός στο blog του:

"...Μέσα από τα έργα μου προσπαθώ να περάσω το μήνυμα της επιστροφής των μαρμάρινων γλυπτών του Παρθενώνα, στην Ελλάδα και γι αυτό το λόγο αγωνίζομαι με την τέχνη μου, να ευαισθητοποιήσω όλο και μεγαλύτερο φάσμα ανθρώπων, φιλότεχνων και μη, ως προς τη διάδοση του στόχου αυτού…"

Και το κάνει πράξη... Συγκεκριμένα είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που έχει αφιερώσει από το 2012 τη δουλειά του στο υπέροχο αυτό ιδεώδες, όνειρο για πολλούς αν και επιθυμητό από όλους τους Έλληνες, να γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα. Ο γνωστός καλλιτέχνης άρχισε να ασχολείται με τη συγκεκριμένη θεματολογία το 2012, πριν 2 χρόνια δηλ. όπου συμμετείχε στην μεγάλη ομαδική έκθεση διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και πραγματοποιήθηκε για πέντε συνεχή μήνες στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου! Εκεί ο Ρωμανός παρουσίασε ένα έργο του εμπνευσμένο από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, θίγοντας για πρώτη φορά με το έργο την Επιστροφή των Γλυπτών. 

Το έργο του που συζητήθηκε έντονα, σήμερα βρίσκεται στην μόνιμη συλλογή έργων τέχνης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Μαρούσι, ενώ κοσμεί και το προσωπικό του γραμματόσημο. Ο Μιχαήλ Ρωμανός αποφάσισε να ασχοληθεί και να αφιερώσει όλη του την εργασία, σε αυτό το σκοπό, δηλ. περνώντας το μήνυμα μέσα από τα έργα του στην Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. 
Το καλοκαίρι του 2014, παρουσίασε μία πρώτη ενότητα έργων του στην Πινακοθήκη Πειραιά, όπου απέσπασε καταπληκτικές κριτικές ενώ σχεδιάζει να παρουσιάσει τη συλλογή του εμπλουτισμένη και εκτός των συνόρων με τη βοήθεια και τη συνεργασία φορέων και υποστηρικτών. 

άποψη της έκθεσης του Μιχαήλ Ρωμανού στην Πινακοθήκη Πειραιά
η διακεκριμένη σοπράνο Τζένη Δριβάλα δίπλα σε έργο του καλλιτέχνη
ο Μιχαήλ Ρωμανός δίπλα στο έργο του, το καλοκαίρι του 2012, στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου

το blog του καλλιτέχνη: