18/6/16

Συνεργασία με την 17η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Πινακοθήκη ΠειραιάΣυνεργασία με την 17η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής πραγματοποιείται την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης "OLYMPIC FLAME 2016" που επιμελούμαι. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί κοντσέρτο πιάνου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πινακοθήκης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, καθώς επίσης και pre-opening της έκθεσης με ξενάγηση των παρευρισκομένων στις αίθουσες της έκθεσης. 
Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στις εντυπωσιακές αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου 2016, εικαστική ομαδική έκθεση σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μιχαήλ Ρωμανού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού καθώς επίσης και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται το τρίτο μέρος της σπονδυλωτής καλλιτεχνικής δράσης που εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε ο Μιχαήλ Ρωμανός, με τη συνεργασία μιας αξιόλογης ομάδας νέων καλλιτεχνών, αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με αφορμή το τρέχον έτος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τα μηνύματα και τις αξίες που μεταλαμπαδεύει κάθε τέσσερα χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα, σε ολόκληρη την οικουμένη.

Η καλλιτεχνική αυτή δράση διοργανώθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο Μουσείο Γουναρόπουλου, τον Απρίλιο του 2012, όταν πραγματοποιήθηκε η Αφή της Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου, ενώ τον Απρίλιο του 2016 την περίοδο της Αφής της Φλόγας για τους αγώνες του Ρίο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κτίριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν στο εμβληματικό κτίριο Ηλίου Μέλαθρον όπου στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Η συγκεκριμένη έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της σπονδυλωτής εικαστικής δράσης που πραγματοποιείται με αφορμή την Ολυμπιακή Φλόγα (Αφή - Ταξίδι - Προορισμός).


Σημείωμα του επιμελητή 

Με αφορμή τη φετινή χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων και τα 120 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και με έμπνευση την Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, η εικαστική έκθεση παρουσιάζει μία ενότητα έργων τέχνης που αντλούν τη θεματική τους από την σπουδαιότητα της. Έργα τέχνης καλλιτεχνών της νέας γενιάς, με διαφορετική εικαστική γραφή ο καθένας, συνθέτουν το προφίλ της ιδιαίτερης αυτής καλλιτεχνικής δράσης. Έργα ζωγραφικής, γλυπτά και ψηφιδωτά αλλά και στεφάνια - κότινοι σύμβολα της Ολυμπιακής νίκης και της επιβράβευσης του αγώνα, μεταφέρουν το μήνυμα της οικουμενικότητας και γίνονται σπίθες που διαπερνούν τα γήινα σύνορα και γίνονται ένα με τους γαλαξίες ...

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού 
καθώς επίσης και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός (εικαστικός - μουσειολόγος)
Διάρκεια: 23 - 30 Ιουνίου 2016

Opening: Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016, στις 11 το πρωί

Pre-Opening: Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 12 το πρωί με κοντσέρτο πιάνου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής


Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά 
Φίλωνος 29 (Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου)

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 11.00 - 13.00  & 19.00 - 21.00
Σάββατο - Κυριακή 19.00 - 21.00Είσοδος ελεύθερη