27/3/16

Επιμέλεια έκθεσης γλυπτικής της καλλιτέχνιδας Παγώνας Κανέλλου




Μία μοναδική έκθεση γλυπτικήςμε έργα της αρχιτέκτονος μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παγώνας
Κανέλλου, εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από την Οδύσσεια, παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, από τις 4 Απριλίου 2016, σε μουσειολογική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού, σκηνοθεσία και παραγωγή Αλέξανδρου Ασλάνη.










Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Το θέμα εμπνεύστηκε από ένα τμήμα μίας διπλωματικής εργασίας της αρχιτέκτονος Παγώνας Κανέλλου, που υποβλήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επιλέχθηκε για βράβευση. Το έργο επανασχεδιάστηκε εξολοκλήρου και αποτελείται από δεκατέσσερα γλυπτά κατασκευασμένα από λαμαρίνα πάνω σε βάσεις, τοποθετημένα με τρόπο ώστε να συνδέονται μεταξύ τους, συμβολίζοντας σημεία του ταξιδιού του Οδυσσέα.

Στόχος του έργου είναι να συνδυάσει τον πολιτισμό με τη σύγχρονη τέχνη και την εκπαίδευση, μέσα από τεχνικές που δένουν τα μαθηματικά με την τέχνη και αναδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και την ιστορία. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία τέχνης, φιλική στο περιβάλλον με προσανατολισμό την ανακύκλωση των υλικών της.

Η πρωτοπορία του έργου έγκειται στην προσπάθεια ανάδειξης των γλυπτών μέσα από μαθηματικές σχέσεις και πιο συγκεκριμένα «Αρμονικές Χαράξεις» (γεωμετρικές σχέσεις σχημάτων σε αρμονία). Σύμφωνα με τη δημιουργό, η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» συμβολίζει το προσωπικό ταξίδι του κάθε ανθρώπου στη ζωή και δημιουργήθηκε την τελευταία τετραετία. Καταλαμβάνει 60 τ.μ., αποτελείται κυρίως από λαμαρίνα και ζυγίζει περίπου 4 τόνους.


Σημείωμα του επιμελητή

Τα έργα της Παγώνας Κανέλλου, που συνθέτουν την εικαστική Οδύσσεια, μας μεταφέρουν στο ονειρικό κόσμο της μυθολογίας και μετουσιώνουν μέσα από τη σπουδή και την κατανόηση της ιδιαίτερης παραγωγικής γραφής της, την ερμηνευτική της Ομηρικής ποίησης, δηλαδή τον αγώνα της ανθρώπινης ύπαρξης για επιβίωση σε ένα σκληρό αφιλόξενο τοπίο-ζωής και τη σπουδαιότητα του προσωπικού ταξιδιού προς τον τελικό προορισμό. Στα έργα της καλλιτέχνιδος ολοκληρώνεται η επιθυμία της μετάπλασης της απρόθυμης σκληρής μάζας σε πλαστική μορφή που συνομιλεί με τον εκάστοτε περιβάλλοντα χώρο και τελειοποιεί την αισθητική απεικόνιση της συνολικής αλληλουχίας.


πληροφορίες

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 4 Απριλίου 2016, ώρα19.00

Επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός (εικαστικός - μουσειολόγος)
Οργάνωση - σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ασλάνης

Διάρκεια έκθεσης: 4 - 30 Απριλίου 2016

Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς
Καστοριάς 34 - 36, Βοτανικός, Αθήνα, τηλ: 210 3480000, στάση Μετρό Κεραμεικός
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 - 14.00 & 17.00 - 20.00

είσοδος ελεύθερη